Rijschool Anja
Tel.: 06 - 53 865 666Het nieuwe examen
Het rijexamen is veranderd per 1 januari 2008 om ervoor te zorgen dat nieuwe rijbewijsbezitters zelfstandiger en beter voorbereid het verkeer in gaan.
Wat is er veranderd?
Tijdens het praktijkexamen word je beoordeeld op je verkeersinzicht en je zelfstandig rijden. Daar zijn vijf nieuwe examenonderdelen voor ontwikkeld.

Zelfstandig een route rijden
Dit kan met behulp van een navigatiesysteem, een coördinatiepunt of een clusteropdracht worden gedaan.
Bijzondere manoeuvres
Dit houdt in dat je met behulp van de bijzondere verrichtingen zelfstandig een keeropdracht, parkeeropdracht of stopopdracht kunt uitvoeren.
Milieubewust rijden
Hierbij wordt van jou verwacht dat je op een milieuvriendelijke manier met de auto omgaat. Dus vlot opschakelen, gedoseerd gas geven en tijdig gas loslaten.
Zelfreflectie
Aan de hand van een vragenlijst die je zelf invult, bekijken we hoe jij jezelf ziet in het verkeer.
Situatiebevraging
Vooraf zal aangegeven worden dat een bepaalde verkeerssituatie achteraf besproken zal worden.
Theorie-examen
Ook in het theorie-examen wordt extra aandacht besteed aan het herkennen van gevaren in het verkeer en verkeersinzicht.

Geslaagd? Gefeliciteerd!
Je kunt het beste de volgende dag naar het gemeentehuis in je gemeente gaan om je rijbewijs aan te vragen. Jouw gegevens worden namelijk direct door de examinator digitaal doorgestuurd naar het gemeentehuis in de gemeente waar je staat ingeschreven. Het verwerken van deze gegevens duurt meestal een dag.

Wat heb je nodig bij de aanvraag van je eerste rijbewijs?
* Twee recente, goed lijkende identieke pasfoto's van de fotograaf (zwart-wit of kleur. (letop: er zijn nieuwe, strenge eisen gesteld aan de pasfoto's)
* Een identiteitsbewijs, een geldig paspoort of Europese identiteitskaart
* Geld om de legekosten te voldoen

Na één week kun je dan vervolgens je rijbewijs, wat tegenwoordig in creditcard formaat wordt gemaakt, afhalen. Er bestaat ook een soort spoedregeling, waarbij je tegen extra betaling je rijbewijs behoorlijk sneller kunt krijgen.
Ten overvloede melden wij u dat je uiteraard in de periode tussen geslaagd zijn en daadwerkelijk het rijbewijs in ontvangst nemen, echt nog niet mag gaan rijden...
Het aanvraagformulier wordt bij de afdeling Publiekszaken ter plaatse ingevuld.